Julemærker

I 1979 samledes Lions Clubs lokale afdeling på Ærø på deres sædvanlige mødested på Vindeballe Kro. Ordfører var advokat Jørgen Jørgensen og han kundgjorde at klubben manglede penge og forespurgte gode ideer til at løse dette problem.

Det danske Landskab
På dette tidspunkt havde kunstneren Sven Havsteen-Mikkelsen og sønnen Allan lavet en frimærkeserie ”Det danske Landskab” for Post- og telegrafvæsnet. Sven Havsteen-Mikkelsen rejste i 1970’erne rundt i hele Danmark sammen med sin søn, arkitekt Alan Havsteen-Mikkelsen, for at finde motiver til frimærkeserien. Faderen lavede den første skitse, og sønnen omarbejdede skitsen til skraveringer, så typografen Tom Christensen kunne gengive motivet.

”Det danske landskab”-frimærkeserien består af 34 motiver fra hele landet. Serien blev udgivet fra 1974 til 1981. Sven Havsteen-Mikkelsen og Alan Havsteen-Mikkelsen, havde allerede tegnet mindre frimærkeserier med motiver af danske skibe (1970), dansk bygningskultur (1972) og danske kalkmalerier (1973) før opgaven med landskabsfrimærkerne.

Det var derfor naturligt at ideen om en serie julemærker med Ærøske motiver dukkede op på Lions Clubs møde.
Man startede med et motiv fra Rise kirke og udsendte julemærket i en ‘gavemappe’ hvor overskuddet ved salget gik ubeskåret til humanitært hjælpearbejde og velgørenhed på Ærø. Kunstneren forfattede selv en beskrivelse af julemærket.
I ‘gavepakken’ med de 6 næste julemærker skrev de lokale præster om hver ‘deres’ kirke. De to sidste julemærker fik tekst af Anna Sophie Seidelin.

Stenrelief som blev til julemærke. Det 1.ste julemærke:

I år (2021) er det nu 42 år siden Ærøs første julemærke udkom med Lions Club Ærø som initiativtager og udgiver. Det var naturligt at vælge det første motiv for julemærket i 1979 fra Rise Kirke. Motivet forestiller en løve med en due på ryggen.

Løven – af Judas stamme – fra Det gamle Testamente, symboliserer Kristus, mens duen er det kirkelige symbol på Helligånden. Også fordi Rise Kirke som er opført i slutningen af 1100-tallet er øens ældste.
Motivet er inspireret af et romansk stenrelief i kirkens sydmur. Stenen sidder i den oprindelige del over en portal, som antages at være benyttet af præsten og hans medhjælpere.
Julemærket står som en rød tegning på guldfarvet bund og blev trykt i ark med 40 mærker.
Inden for alle Lions-klubberne blev julemærket fra Rise Kirke udvalgt som det bedste blandt 21 års- eller julemærker i landet.

Der udkom i alt ni julemærker (1979-1987) de syv første med motiver fra de 7 ærøske kirker. Alle mærkerne var tegnet af maleren Sven Havsteen-Mikkelsen og tilrettelagt af hans søn arkitekt Alan Havsteen-Mikkelsen i samarbejde med litograf Tom Christensen.

Nr 2

Julemærke nr 2 i 1980 havde som nævnt også et kirkeligt motiv. Det forestiller Jomfru Maria med barnet og forelægget er modsat sten-relieffet fra Rise Kirke et kalkmaleri. Det stammer fra Tranderup Kirke. Her er også vist originalen fra hvælvingen.
7.000 ark à 36 mærker. Mærket fik 2. prisen for det smukkeste julemærke det år.

Nr 3

Det 3. julemærke i serien (af 9) er med motiv fra Bregninge Kirke.
Det udkom 1981. Kalkmaleriet der ligger til grund for julemærket er fra MDXIII dvs 1513. Skulle du komme til Bregninge Kirke, så findes blomsten på samme hvælving som det berømte ‘narrehoved’. Kalkmaleriet/julemærket forestiller en (vild)rose og leder tanken hen på julesalmen:
‘En rose så jeg skyde
op af den frosne jord’
Salmen er fra 1400-tallet med oprindeligt 23 vers hvor rosenbusken symboliserer Jomfru Maria og selve blomsten Jesus.

Nr 4

Det 4. julemærke er fra Marstal Kirke. Her er det et af kirkens 7 skibe der i 1982 er blevet portrætteret. Skibet med navnet ‘Seir Krandsen’, blev hængt op i 1804 og det er en lille jagt.

Nr 5

Det 5. julemærke fra 1983 er med motiv fra Søby Kirke. Indtil 1745 var Bregninge Kirke sognekirken for den vestlige del af Ærø. Nu blev kirken for lille og Søby fik sin egen kirke. Ja man var så mange i Søby, at man allerede efter 40 år, måtte udvide kirken med ‘koret’. Der var nu plads til 350 personer.
Motivet på julemærket er DUEN som fra gammel tid er brugt som symbol på Helligånden.

Nr 6

Det 6. julemærke fra 1984 er med motiv fra prædikestolen i Ærøskøbing Kirke. Prædikestolen blev givet til kirken af Philip af Glücksborg i 1634. Julemærket viser Josef og Jomfru Maria med deres lille nyfødte dreng.

Nr 7

Det 7. julemærke fra 1985 er med motiv fra Ommel Kirke. Det er det sidste med udgangspunkt i en lokal kirke. Der var jo ikke flere 🙂
Motivet er Guds lam med fanen og blodsprøjt ned i kalken. Guds lam symboliserer Jesus; lammet og fanen vises ofte på billeder, hvor Jesus træder op af graven/opstandelsen.

Nr 8

Det 8. julemærke fra 1986 viser ‘fødestuen’ i Betlehem. Fødslen er overstået, rummet fyldt med gæster, de tykke stolper øverst i billedet skulle være loftbjælker.

Nr 9

Det sidste og 9. julemærke udkom i 1987. Der kom ikke flere pga et begrænset overskud!
Motivet er (Jule)Stjernen som julenat viser sig for de jødiske hyrder på marken.

Julemærke oversigt:
1979 Rise Kirke – Stenrelief – Due/Løve
1980 Tranderup Kirke – kalkmaleri – Jomfru Maria, Jesus
1981 Bregninge Kirke – Kalkmaleri – Rosen
1982 Marstal Kirke – Kirkeskib – Jagten ‘Seir Krandsen’
1983 Søby Kirke – Duen
1984 Ærøskøbing kirke – Altertavle – Josef, Maria og Jesus
1985 Ommel Kirke – Guds lam med sejrsfane og kalk
1986 Stalden i Betlehem
1987 Stjernen fortæller hyrderne det gode budskab