Stokkeby

Livet i Stokkeby 1870-80’erne
Artikel fra ÆRØBOEN Januar 1950. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto. Forfatteren til artiklen, Peder Chr. Pedersen, boede i sin barndom i huset på nedenstående foto (Georg Mortensens hus – nu nedrevet). Til højre ligger bagerens hus. Begge huse var bygget af forfatterens far.


‘Den kolde kilde’ (Karlkejlen) i Stokkeby 1953


Jens Rasmussens hus ved bilen og bagved dette Rasmus ‘Esens’ (læs: Eriksen) gård


Stokkeby Mejeri 1892
Der hvor “Pedersminde” ligger i dag lå der et privat mejeri (ikke et andelsmejeri). Det blev bygget af jordens ejer Jens Ditlevsen Pedersen – forestået af den ældste søn Hans Pedersen. Peder Chr. Pedersen (broderen til Jens D.) var bygmester i 1883. Mejeriet blev placeret lige ovenfor “den kolde kilde”, der stadig tilstrømmer gadekæret midt i Stokkeby.
Til sidst i mejeriets historie var det kun husmændene i Snekkemose der leverede mælk til mejeriet. Husmændene og “Pedersminde” leverede derefter deres mælk til Ærøskøbing Mejeri.
(Fra hæfte 14: “Landsbyen Stokkeby” fra Ærø Natur- og Energiskole 1999)

Rise Skole 1950. Bygningen ud mod landevejen (nederst) var overlærerens ‘privatbolig’ og i forhaven kan man se tulipantræet som stadig blomstrer hvert forår. Selve skolen med de 3 skolestuer ligger bagerst/øverst i billedet. På 1.ste sal til højre boede fr Bangsborg. Denne længe er nedrevet.
Til venstre ligger Store Rise Forsamlingshus som blev bygget i 1909 af Rise Kommune som fælles forsamlingshus og gymnastiksal. Den store nedslidte plet nord for forsamlingshuset/gymnastiksalen vidner om stor aktivitet på idrætspladsen. Den sidste længe over mod forsamlingshuset lever i dag og blev dengang brugt som opbevaringsrum ligesom skolens toiletter fandtes her.
I 1970 blev forsamlingshusets nye tilbygning med den store sal, toilet og køkkenfaciliteter bygget med stor støtte fra Rise Sparekasse. Ophørte i 2006 som forsamlingshus og blev til Kulturladen.


Pedersminde 1953 Her lå Stokkeby Mejeri fra 1883. Pedersminde stod færdig 1912


Bagerens hus i forgrunden med den høje skorsten og Grønbækgård 1953. Helt bagved/øverst anes Lille Stokkeby (Den le bui)